patiens golf

Golf

 
Patiens Golf

Golf är en patiens som läggs med en vanlig kortlek bestående av 52 kort. Precis som i många andra patienser handlar det om att få bort alla korten från upplägget för att patiensen ska gå ut.

 
Att börja patiensen
För att börja patiensen lägger du ut sju rader med fem öppna kort i varje rad. Låt varje rad delvis täckas av nästa rad. De kort som blir över i kortleken bildar en hög med baksidan uppått framför spelaren.
 
Att lägga patiensen
När du ska lägga Golf ska du tänka på att färgerna är betydelelösa, det är alltid nummerordning som gäller. Du börjar med att vända upp ett kort från högen och sedan jämför du detta med de kort som ligger utlagda på bordet. Kan du tillsammans med något av de kort som ligger fria på bordet bygga vidare uppåt eller nedåt så kan du lägga dit kortet från högen. Bygg sedan vidare så långt du kan och därefter tar du ett nytt kort från högen och fortsätter bygga så långt det är möjligt innan ett ytterligare nytt kort dras. Målet är förstås att få bort alla kort i upplägget.
 
Varianter av Golf
De varianter av Golf som finns handlar mest om vad som är tillåtet att göra med Kungen. En del spelare menar att det är stopp när man lagt en kung, medan andra som spelar patiensen anser att det är helt okej att bygga vidare från kung såväl uppåt som nedåt. För att bygga vidare uppåt så lägger man således Kung, Ess, Två, Tre och så vidare.