Okategoriserade

Pokerpatiens

Detta är en typ av patiens som försöker efterlikna det populära kortspelet poker. Perfekt för dig som vill spela poker men inte har någon att spela med och inte vill spela online. En sak som kan skilja denna patiens något från andra är att man räknar poäng, så se till att ha papper och penna redo. Det finns två olika sorters pokerpatiens, liten och stor. Här kommer du att få ta del av reglerna till båda.

Liten pokerpatiens

Du börjar med att lägga ut fem kort med bildsidan upp bredvid varandra på bordet. Självklart ska du blanda leken ordentligt först och sedan dra korten slumpvis. När du lagt ut de första fem korten så lägger du ut ett kort i taget ovanpå de kort som redan ligger, även dessa med bildsidan upp. Det spelar ingen roll i vilken ordning du lägger ut dem men det måste ligga två kort i varje hög innan du kan börja lägga ut den tredje raden. Du gör nu samma sak tills det är fem kort i varje hög.

 

Målet är att få ihop pokerhänder som ger poäng i högarna. En pokerhand i varje hög. Lyckas man med det så får man poäng. Poängen räknar man precis som man gör i vanlig mörkerpoker; ett par = 1 poäng, två par i samma hög = 2 poäng, triss i samma hög = 3 poäng, stege = 4 poäng, färg = 5 poäng, kåk = 6 poäng, fyrtal = 7 poäng, färgstege = 8 poäng, färgstege med ess som högsta kort = 9 poäng. Alltså kan man som högst få 44 poäng, dock är det ganska sällsynt att man får mer än 20 poäng.

Stor pokerpatiens

Nu så börjar du med att lägga ett kort med bildsidan upp och lägg det gärna långt åt vänster, det ska få plats många på bordet. Nu lägger du nästa kort och det ska ligga direkt angränsande till det första kortet, antingen bredvid till höger om, diagonalt nedanför till höger eller direkt nedanför. För nästa kort gäller samma sak och du fortsätter med detta tills du har lagt ut 25 kort på fem rader vågrätt och fem rader lodrätt. Under tiden som du lägger ut så kan du om du vill kasta fem kort.

 

Även här gäller det att räkna poäng efter pokerhänder. Skillnaden blir att du får räkna både varje rad vågrätt och varje rad lodrätt. Här kan man som mest få ihop 79 poäng men bara att få över 40 är riktigt bra.